Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Waarom is koraalvriendelijke & duurzame zonnebrand belangrijk?

Klimaatverandering, visserij en vervuiling vormen wereldwijd de grootste bedreigingen voor de onderwaterwereld. Wist jij dat bepaalde zonnebrandcrèmes de zeeën en oceanen aantasten? Jaarlijks komt er 14.000 ton zonnebrand in de oceanen terecht. Het gevaar bestaat dat het koraal afsterft. De ingrediënten van zonnebrandcrèmes zijn schadelijk voor de riffen. Kijk maar eens in het zwembad of in de zee waar veel mensen zwemmen, dan zie je soms letterlijk een laagje drijven op het water! Wij vertellen je graag welke koraalvriendelijke & duurzame zonnebrand je het beste kunt gebruiken! Lees je mee?

Waarom is het koraalrif zo belangrijk?

Koraalriffen zijn van groot belang voor mensen, vissen en het land zelf! Het is belangrijk dat het koraal blijft leven. Als de koralen afsterven en daarmee plankton weghaalt uit de voedselketen stort deze in. Het koraalrif is voedselrijk! Koralen zijn van belang voor veel vissen en andere dieren.
Vissen kunnen bijvoorbeeld in het koraalrif schuilen en vinden er hun voedsel. Wanneer het koraalrif er niet meer is zullen veel soorten moeilijk kunnen overleven en zullen ze uiteindelijk uitsterven. Ook beschermt koraal het land. Het koraalrif vormt zich vaak om eilanden heen en rondom de kust. Zo houdt het de golven tegen.

De stof oxybenzone is de boosdoener!

Koraalriffen zijn erg mooi en onmisbaar voor een gezonde oceaan, toch? Stijgende temperaturen en schadelijke chemicaliën bleken helaas de koralen! Je bent je meestal van geen kwaad bewust dat zonnebrandcrèmes chemische stoffen bevatten. Je bent lekker op vakantie in een tropisch gebied, maar je draagt onbewust mee aan het afsterven van het koraal. In de meeste zonnebrandcrèmes zit een stof dat het koraalrif aantast. De stof oxybenzone is de boosdoener.
Bepaalde zonnebrandcrèmes veroorzaken een vermindering van de gezondheid van koraalriffen. Wanneer iemand zich insmeert en vervolgens in de zee gaat zwemmen, laten deze koraalonvriendelijke stoffen los. Hierdoor kan het koraal zich niet ontwikkelen en sterft het dus af. Als er op de zonnebrandcrème waterproof of waterresistant staat, dan betekent dit dat de zonnebrandcrème ook in het water beschermt. De zonnebrandcrème blijft alleen niet zitten tijdens het zwemmen en is nog steeds schadelijk voor de zeeën en oceanen. Na het zwemmen moet je dus gewoon weer smeren!
Een duurzame en waterbestendige zonnebrand die wij zeker aanraden, is de Lovea zonnebrand. Deze duurzame zonnebrandcrème is dus waterbestendig en bevat geen chemische middelen. Qua samenstelling is het 100% natuurlijk! Zelfs als je niet in de zee gaat, is je zonnebrandcrème schadelijk. Via het doucheputje en wc belanden de chemicaliën in het ecosysteem!

Wat doet de stof oxybenzone?

We weten inmiddels dat de stof oxybenzone het koraal aantast. Waarom is de stof oxybenzone zo schadelijk voor het koraal? Nou:

  • Het verstoort het hormoonstelstel van koraal, waardoor koraal niet meer wordt aangemaakt
  • Het leidt tot vervorming van jong koraal
  • Het verstoort de relatie tussen babykoraal en algen (die het koraal voeden), waardoor het sterft

Denk eens aan de Alphanova zonnebrand. Een 100% natuurlijke zonnebrandcrème die veilig is voor koraalriffen en vissen. Bovendien laat de zonnebrandcrème geen witte waas achter! De stof oxybenzone is niet alleen schadelijk voor het koraal, maar ook voor andere zeedieren. Wat we nog niet weten is dat oxybenzone vissen vervrouwelijkt en dat de stof zee-egels onvruchtbaar kan maken. Bij vissen treden gedragsveranderingen op. Daarnaast hebben papegaaivissen en zoogdieren ook de kans op ziektes die de voortplanting bedreigen. Ook activeert oxybenzone virussen in algen die op het koraal leven. De algen die het koraal zuurstof, voedingen en zijn prachtige kleur geven laten dan los en gaan dood.

 

Wat doet oxybenzone met je lichaam

Wat smeer je eigenlijk op je huid? Oxybenzone is een lichtgele stof die UV-straling kan opnemen. De stof staat vooral bekend als UVA filter, maar hij absorbeert ook voor een deel UVB-straling. Het is mogelijk dat oxybenzone een allergische reactie veroorzaakt. De stof kan door de huid worden opgenomen, waarvan één tot twee procent in de urine terug te vinden is.

Bedreigde koraalriffen door toerisme!

Wist je dat er al zo’n 27% van de riffen verloren is gegaan? Dit komt door een combinatie van natuurlijke en menselijke invloeden. Als het zo door blijft gaan zal in de komende 30 jaar 60% van de koraalriffen vernietigd worden. Het afsterven van koraalriffen heeft te maken met een aantal factoren zoals overmatig toerisme. Koraal raakt beschadigd door:

  • Contact met vinnen
  • Handen
  • Knieën
  • Boten
  • Ankerschade

Waar komen bedreigde riffen voor?

Overal ter wereld worden koraalriffen bedreigd door vervuiling. De toeristische bestemmingen zijn het populairst, maar gelijk ook het kwetsbaarst! Het Australische Great Barrier Reef en de Israëlische kust vormen een druk van menselijke activiteiten. Bijvoorbeeld het populaire Eilat Coral Beach Nature Reserve in Israël. In de golf van Eilat liggen de enige koraalriffen van het land en trekken veel toeristen aan. Ook met het Australische Great Barrier Reef gaat het slecht. In de afgelopen 30 jaar verloor het 2300 kilometer lange rif al meer dan de helft van het koraal. Het probleem is dat het rif getroffen is door verbleking. Daarbij verliest het koraal zijn kleur, doordat algen op het koraal afsterven. Dit kan komen door opwarming van het water. De zonnebrand die wij aanraden is het merk Naif. De Naif zonnebrand veroorzaakt geen allergische reacties. Het is niet alleen goed voor je huid, maar ook voor het milieu!

Verbod koraalonvriendelijke zonnebrandcrèmes

Er zijn plekken waar koraalriffen bedreigd worden, maar er zijn ook plekken op de wereld met een verbod op bepaalde zonnebrandcrèmes. Wist je dat de republiek Palau in Oceanië het eerste land is dat een verbod op bepaalde zonnebrandcrèmes heeft? Het gaat om de stofjes oxybenzone en octinoxate.
Koraalonvriendelijke zonnebrandcrèmes met deze ingrediënten mogen het land niet meer in! Deze wet is op 1 januari 2020 ingegaan. Ook op Hawaii, Bonaire, Key West en de Maagdeneilanden (liggen tussen Puerto Rico en de Bovenwindse eilanden in het Caribisch gebied) zetten ze een stap in de goede richting, welke in 2021 in werking zal treden!

Koraalvriendelijke zonnebrand bij KoopjesDrogisterij!

Zonder zonnebrandcrème de zomer door is geen optie. Je moet je insmeren als je de zon in gaat! Ons advies is om koraalvriendelijke & duurzame zonnebrandcrème te gebruiken. Er bestaan tegenwoordig gelukkig veel zonnebrandcrèmes zonder schadelijke stoffen.
KoopjesDrogisterij heeft een groot assortiment met verschillende merken. We helpen je graag met het kiezen van een duurzame zonnebrand! Een duurzame zonnebrand die wij zeker adviseren, is de Lavera zonnebrand. Lavera voldoet aan de hoogste normen voor natuurlijke en biologische producten. De producten van Lavera zijn dus vrij van schadelijke stoffen! Ook de Biosolis zonnebrand is zeker aan te raden. Deze zonnebrand is natuurlijk en is ecocert gecertificeerd. De producten van Biosolis zijn bovendien niet op dieren getest!
Afsterving van koraal door zonnebrandcrème is een serieus probleem. Je weet nu dat de stof oxybenzone de zeeën en oceanen flink aantast, dat de koraalriffen bedreigd worden door toerisme en dat de stof oxybenzone slecht is voor je lichaam! Ook weet je welke zonnebrandcrèmes wij jou aanraden zonder schadelijke stoffen. Om deze redenen is het belangrijk om een koraalvriendelijke & duurzame zonnebrand in huis te hebben!