Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Waarom vitamine B zo belangrijk voor je is

B-vitamines activeren de natuurlijke energie in het lichaam. B-vitamines zijn dan ook belangrijk bij de stofwisseling. Van vitamine B werd pas veel later ontdekt dat de vitamine niet één geheel is, maar uit acht verschillende componenten bestaat. Door de jaren heen hebben we steeds meer vitaminen B ontdekt: vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Deze vitaminen samen vormen het Vitamine B-complex. Zo complex is het allemaal niet hoor! Ben jij benieuwd waar elke vitamine B goed voor is? Lees dan snel verder! We behandelen de belangrijkste vitamines, namelijk vitamine B6, B8, B11 en B12.

Waarom heb je Vitamine B6 nodig?

Vitamine B6, oftewel pyridoxine, is een wateroplosbare vitamine en is belangrijk voor de afbraak en opbouw van aminozuren. Verder reguleert vitamine B6 de werking van bepaalde hormonen en is het nodig voor de groen, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem. Een belangrijke vitamine dus! Vitamine B6 vind je in vlees, eieren, brood, vis, graanproducten, aardappelen, groente, fruit, peulvruchten en melkproducten. Vitamine B6 wordt vanuit je voeding ongeveer voor 75% opgenomen. Vanuit suppletievorm is dit ongeveer 95%. Volwassenen hebben ongeveer 1,8 milligram vitamine B6 per dag nodig. In Nederland komt een tekort van deze vitamine eigenlijk niet voor. Te veel vitamine B6 is ook niet goed voor je. Pas dus goed op bij langdurig dagelijks gebruik van vitamine B6 in suppletievorm. Wanneer je structureel een teveel aan Vitamine B krijgt dan ontstaan er symptomen zoals gevoelloosheid en tintelingen in handen en voeten.

Waarvoor heb je Vitamine B8 nodig?

Biotine, oftewel vitamine B8, heb je nodig voor de vorming van vetzuren. Biotine draagt ook bij aan het behoud van een normale huid en normaal haar en de normale werking van het zenuwstelsel. Biotine vind je in eieren, lever, melk, noten en pinda's. Een tekort aan vitamine B8 komt eigenlijk niet voor, alleen als je veel rauwe eieren eet. Rauw eiwit bevat namelijk avidine, een stof die ervoor zorgt dat je biotine niet meer kunt opnemen in je lichaam. Een eitje koken of bakken kan geen kwaad. Een teveel aan biotine in je lichaam is niet schadelijk. Een overschot van deze vitamine plas je zo weer uit. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid is voor mannen en vrouwen hetzelfde: 40 microgram per dag. Met een gevarieerde voeding haal je dit al gauw.

Wat doet Vitamine B11?

Één van de bekendere vitamine B's is toch wel vitamine B11, oftewel foliumzuur. Foliumzuur is nodig voor de groei en werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is ook belangrijk voor de ontwikkeling van je ongeboren kind. Wist je dat ze in sommige landen vitamine B11 herkennen als vitamine B9? Dat maakt het soms wat lastig allemaal. Foliumzuur komt van nature voor in groenten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Een ernstig tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede veroorzaken. Er zijn dan weer geen aanwijzingen dat te veel foliumzuur uit je voeding schadelijk is voor je. Voor mannen en vrouwen ligt de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid op 300 microgram vitamine B11 per dag. Zwangere vrouwen mogen 400 microgram vitamine B11 per dag hebben.

Waarom heb je Vitamine B12 nodig?

En de laatste, maar zeker niet de minste: vitamine B12, oftewel cobalamine. Deze vitamine heb je nodig om rode bloedcellen aan te maken. Deze bloedcellen heb je nodig om het zuurstof in je bloed te vervoeren. Vitamine B12 vind je in vlees, vis, eieren en melkproducten. Met een gevarieerde voeding krijg je dan ook genoeg vitamine B12 binnen. Een tekort aan vitamine B12 kan zeker wel voorkomen. Dit kan dan weer leiden tot bloedarmoede waarbij je moe en duizelig bent. Echter komt dit niet vaak voor omdat je lichaam vitamine B12 tijdelijk op kan slaan en zo altijd een voorraadje heeft. Wel is het zo dat vegetariërs en veganisten vaak een tekort aan vitamine B12 hebben. Dit komt omdat de vitamine voornamelijk in vlees, eieren en zuivel zit. Eet je geen of weinig vlees? Dan kan het misschien best verstandig zijn om extra vitamine B12 bij te nemen als aanvulling op je voeding. Je hebt ongeveer 2,8 micogram vitamine B12 nodig per dag. Er zijn nog geen nadelige effecten bekend als je te veel vitamine B12 binnen krijgt.

Samenvattend vind je B-vitaminen vooral in vlees, zoals kip, kalkoen, tonijn en lever en in eieren. Goede plantaardige bronnen zijn onder meer bonen, bananen, rode peper, edelgist en tempeh. Maar daar zit weer niet veel B12 in. Misschien wel het allerbelangrijkste wat je qua voeding kunt doen voor je vitamine B is gefermenteerde voeding eten. Bijvoorbeeld zuurkool, waterkefir, tempeh, of kimchi. Deze gefermenteerde voeding ondersteunt je darmbacteriën, en die bacteriën helpen weer bij het vormen van bepaalde B vitaminen. Je lichaam is het waard om goed op te letten of je genoeg vitamine B binnenkrijgt. Vooral als je weinig of geen vlees eet. Wil je een persoonlijk advies over je voeding? Neem dan contact op met onze gediplomeerde drogisten op drogist@koopjesdrogisterij.nl. Onze drogisten helpen je graag verder. Uiteraard gaan we altijd discreet met de vragen die binnenkomen om.