Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Zo pak je je stemmingswisselingen snel en effectief aan!

Heb jij doorgaans een lang lontje en nu ineens niet meer? Of kun jij je zomaar ineens mega chagrijnig voelen? Dan heb je misschien last van stemmingswisselingen. Er zijn heel veel oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je stemming verandert. Hormonen, slecht slapen, voeding, genetisch, stress, het weer, beweging.. en nog meer. Wist je dat ook mannen door hormonen last kunnen krijgen van stemmingswisselingen? Het is dus echt niet alleen een vrouwenprobleem. Allemaal supervervelend maar er is gelukkig wel wat aan te doen. Hoe, wat, waar en wanneer? Dat lees je nu!

Oorzaken van stemmingswisselingen

Stemmingswisselingen kunnen overal vandaan komen. Nou ja, bijna overal. Ze bellen niet opeens bij je aan natuurlijk. De meest voorkomende oorzaken van stemmingswisselingen vind je hieronder.

Hi ha hormonen!

Hormonen spelen voor iedere leeftijd een rol. Of je nou een tiener bent of wanneer je in de overgang zit: hormonen zijn altijd aanwezig. Maar voornamelijk pubers lijken erg vatbaar te zijn voor stemmingswisselingen. Een slecht humeur duurt bij een tiener langer dan bij een volwassene. Wanneer je tiener bent verandert er enorm veel in je hormoonhuishouding. Hierdoor kun je emotioneler reageren op situaties en kun je last krijgen van stemmingswisselingen. Vrouwen die zwanger zijn, zijn ook erg vatbaar voor stemmingswisselingen. Dit heeft ook weer te maken met die leuke hormonen van ons. Het laten groeien van je kindje in de buik vergt veel hormonen, die er onder ander voor zorgen dat alles goed verloopt. Door de hormonen die hierbij vrijkomen kun je last krijgen van stemmingswisselingen. Maar ook wanneer we ouder worden en in de overgang zitten schommelt onze hormoonhuishouding. En ja hoor: ook dán kun je stemmingswisselingen ervaren. Is het geen prachtig leven wat je hebt als vrouw zijnde? Mannen hoeven zich helemaal niet achtergesteld te voelen.

Vitamine A wordt opgenomen in de dunne darm. Wat niet opgenomen wordt door het lichaam scheiden we uit. Gewoon via de ontlasting. Dat regelt je lichaam helemaal zelf, ongelooflijk toch? Dus als je achter je kijkt wanneer je naar de wc bent gegaan, denk er dan aan dat er ook vitamine A tussen zit!

Alcohol en drugs gebruik

Alcohol en drugs gebruik is niet bevorderlijk voor je stemming. Huh? Op het moment zelf kan het wel helpen maar daarna is het zeker niet bevorderlijk voor je stemming. Alcohol is ook van invloed op onze slaap, je kunt heel ontspannen zijn tijdens het gebruik maar het verstoort je slaap. De diepe slaap, zogenaamde REM slaap wordt door het gebruik van alcohol niet altijd goed en lang behaald, waardoor je lichaam niet optimaal tot rust komt. Het gevolg hiervan is vermoeid wakker worden wat weer zorgt voor eerder prikkelbaar zijn.

Wat kun je doen aan je stemmingswisselingen?

Sommige veroorzakers zijn simpel op te lossen door structuur aan te brengen in je dagelijkse leven. Een echte remedie voor stemmingswisselingen hebben we helaas nog niet gevonden. Wel kan je zelf een hoop doen om je stemmingswisselingen onder controle te houden. Zet jezelf toe aan een dagelijkse wandeling, met wandelen reset je namelijk je gedachten. Wanneer je gaat wandelen op een hobbelige ondergrond moeten onze hersenen zich focussen op het lopen en daarmee vergeet je de dingen van de dag! Loop het liefst overdag, wanneer er nog (zon) licht is, zonlicht draagt ook bij aan een beter gevoel. Wanneer je geen wandelaar bent, kun je een lichtlamp gebruiken hiermee stimuleer je de aanmaak van serotonine in je hersenen, wat bijdraagt aan een beter gevoel. Als je prikkelbaar bent doordat je menstruatie eraan komt, kun je iets gebruiken wat helpt bij PMS. (pre menstrueel syndroom). Voor een goede nachtrust kun je een heleboel hulpmiddelen proberen. Drink 'savonds geen koffie, stel je telefoon en laptop anders in dat het licht minder fel is, drink een thee wat slaap bevordert. Je slaapkamer lekker fris met het juiste matras en beddengoed draagt bij aan een betere slaap.

Wil je meer weten over stemmingswisselingen en wat je ertegen kunt doen? Vraag dan een persoonlijk advies aan onze drogisten via drogist@koopjesdrogisterij.nl.