Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!

Luchtwegen

Op deze pagina vind je zelfzorggeneesmiddelen en natuurproducten ter verzorging van de neusholtes, de keel en de longen.

Lees meer
Filteren
Merk
Prijs 1
Inhoud
Soort
Smaak
Kleur
Geur
Type
Geschikt vanaf
Serie
307 artikelen

Op deze pagina vind je zelfzorggeneesmiddelen en natuurproducten ter verzorging van de neusholtes, de keel en de longen.

Neussprays op basis van xylometazoline doen het slijmvlies slinken waardoor je snel weer makkelijker kunt ademhalen. Dit soort neussprays zijn bedoeld voor tijdelijk gebruik. In de gebruiksaanwijzing staat vermeld dat je ze maximaal 7 dagen achter elkaar mag gebruiken. Na die 7 dagen kun je wel een natuurlijke neusspray of zoutoplossing gebruiken, zoals bijvoorbeeld de verzorgende, hydraterende Cinuforce neusspray van A.Vogel.

Hoest- en keelsiropen zijn er ruwweg in vier varianten: 1) bij een vastzittende hoest, 2) bij een kriebelhoest, 3) bij keelpijn, en 4) algemeen verzorgend.Meer lezen...

De siropen en bruistabletten voor een vastzittende hoest bevatten als werkzame bestanddeel broomhexine of N-acetylcysteïne dat de taaie zwavelbruggen in het slijm oplost zodat het makkelijker kan worden opgehoest.

Tabletten en siropen voor een kriebelhoest onderdrukken de hoestprikkel met bestanddelen als noscapine of dextromethorfan. Omdat deze stoffen op het zenuwstelsel inwerken, is er kans op bijwerkingen waaronder sufheid. Gebruik dit soort middelen alleen als er echt sprake is van een kriebelhoest, zonder slijm. Lees de gebruiksaanwijzing en neem bij twijfel contact op met je huisarts.

Zuigtabletten en siropen voor beginnende keelpijn bevatten vaak antibacteriële en/of mild verdovende bestanddelen, bijvoorbeeld amylmetacresol in Strepsils en lidocaïne in Trachitol.

Producten voor algemene verzorging bevatten meestal natuurlijke, milde bestanddelen als tijm, honing, zoethout (Glycyrrhiza glabra), IJslands mos, propolis, zink, vitamine C, vlierbes (Sambucus nigra) en rode zonnehoed (Echinacea purpurea).

Etherische olie

Veel zuigtabletten, siropen en balsems voor de luchtwegen bevatten één of meerdere etherische oliën, waaronder vooral eucalyptus, pepermunt, kamille en thijm. Hoewel deze oliën niet per se genezen, geven ze direct het gevoel vrijer te kunnen ademen.

Hoewel de pure, onverdunde olie niet geschikt is voor toepassing op de huid (omdat hierdoor irritatie kan ontstaan), zijn de balsems veilig te gebruiken. Er zijn zelfs balsems speciaal voor baby's en jonge kinderen zoals de Luuf Balsem Baby en de Vicks Vapopads (vanaf 3 maanden).

Let op: snoepjes en kruidenbonbons om vrijer te ademen, zoals die van Vicks, Fisherman's friend en Ricola, vind je in de categorieën Snoepgoed en Snoepgoed suikervrij.

Hooikoorts

Tenslotte zijn er nog de middelen die te gebruiken zijn bij hooikoorts en andere allergieën. Bijvoorbeeld de Prevalin Direct neusspray, die werkt door middel van een ondoordringbaremicro-gel barrière op het neusslijmvlies, en zelfzorggeneesmiddelen op basis van antihistaminica (histamineremmers) als cetrizine en loratadine, zoals in het bekende merk Allerfre. Meer producten hier.