Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!

Spieren & Gewrichten

Op deze pagina vind je warmtepleisters en spiergel voor tijdelijke verlichting van milde klachten, bijvoorbeeld van de merken Voltaren en Thermacare.
Ook zijn er een aantal voedingssupplementen met bijvoorbeeld vitamine C ter ondersteuning van de normale vorming van collageen, zoals de Atroflex formules. Massageolie vind je hier. Neem bij ernstige of aanhoudende klachten contact op met je huisarts.

Lees meer
Filteren
Merk
Prijs 1
Inhoud
Soort
Kleur
Type
Geschikt vanaf
70 artikelen

Wat is collageen?

Voor vitamine C is door de EFSA (European Food Safety Administration) een gezondheidsclaim toegestaan dat het "bijdraagt tot de normale collageenvorming voor de normale werking van het kraakbeen." Natuurlijk zijn er ook andere voedingsstoffen die een rol spelen bij dit proces, maar voorlopig is vitamine C de enige stof waarvan dit mag worden vermeld op de verpakking van een voedingssupplement.

Collageen is een lijmvormend eiwit dat onderdeel is van ons bindweefsel. Het komt voor in onzehuid, pezen, botten, gewrichten, spieren, tanden, haren en nagels. Terwijl calcium (kalk) zorgt voor een onbuigzame stevigheid, zorgt collageen voor een buigzame stevigheid. Terwijl de botten en tanden vooral bestaan uit calcium, bestaan de huid en gewrichten vooral uit het stevige maar soepele collageen.

Wat is kraakbeen?

Kraakbeen is een verbinding van collageen met enkele andere stoffen waaronder elastinevezels en hyaluronzuur. Kraakbeen kan als een stootkussen goed schokken verwerken. Wanneer we het over de gewrichten hebben, dan hebben we het dus meestal over het kraakbeen van de pezen en banden die de botten daar soepel laten scharnieren. Door blessures, langdurige overbelasting en ouderdom kan dit kraakbeen beschadigd en ontstoken raken waardoor de bewegingsvrijheid achteruit gaat en pijnklachten kunnen ontstaan. Herstel verloopt moeizaam en neemt veel tijd in beslag. Voor gewrichtsklachten geldt beslist het bekende gezegde: voorkomen is beter dan genezen. Gezonde voeding, een juiste lichaamshouding (vooral tijdens sport en zwaar werk) en voldoende rust zijn belangrijke maatregelen om klachten te voorkomen.

Ons lichaam kan collageen vormen uit de eiwitten die we dagelijks consumeren. Hoewel er tegenwoordig veel collageensupplementen verkrijgbaar zijn, moet de spijsvertering dit collageen eerst afbreken tot kleinere peptiden voordat het in de bloedbaan kan worden opgenomen. Die peptiden kunnen dan naar behoefte door ons lichaam worden gebruikt om nieuw collageen te vormen. Dit geldt ook voor supplementen die bijvoorbeeld runderkraakbeen of haaienkraakbeen leveren. Kraakbeen kan niet intact in de bloedbaan worden opgenomen. Het moet eerst worden afgebroken tot kleinere componenten. Veel voedingssupplementen ter ondersteuning van het kraakbeen bevatten daarom geen kant-en-klaar kraakbeen maar voedingsstoffen (zoals vitamine C) die bij de vorming van kraakbeen zijn betrokken of op een andere manier een ondersteunende werking hebben.