Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Heb ik als sporter vitaminesupplementen nodig?

Vitamines en sport, wat hebben die twee met elkaar te maken? Schijnbaar een heleboel. Sporten is gezond! Sport je regelmatig en intensief dan is het slim om extra aandacht te geven aan gezonde voeding! Gezonde voeding bestaat namelijk uit 3 elementen: vocht, macronutriënten en micronutriënten. Heb jij dan als sporter ook extra micronutriënten nodig in de vorm van suppletie? Voordat we antwoord geven op die vraag duiken we even de diepte in!

Micronutriënten van Macrobelang

Vitamines samen met mineralen, noemen we micronutriënten, omdat we deze in kleine hoeveelheden nodig zijn. In tegenstelling tot macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) die we in grote hoeveelheden dagelijks wegwerken. Zonder de aanwezigheid van vitamines (micronutriënten) kan de energie uit macronutriënten niet worden omgezet in bruikbare brandstoffen. Een tekort aan deze micronutriënten is dus zeker voor een sporter nadelig voor de sportprestaties.

Vitaminesupplementen gebruiken als sporter?

Het antwoord op de vraag is: Ja! Je moet je lichaam vergelijken met een auto die sneller rijdt. Een auto die op de snelweg harder rijdt zal ook meer brandstof verbruiken. Zo verbrandt jouw lichaam extra energie bij regelmatige en intensieve inspanning. Je hebt dus meer voeding nodig en daarmee meer vitamines en mineralen. Als je gezond en gevarieerd eet krijg je in de meeste gevallen automatisch voldoende vitamines en mineralen binnen. Maar het lukt niet iedereen om iedere dag gezond te eten. Ook sporters niet, die grazen ook wel eens naar een bak Ben&Jerry's. Oeps, zei ik nou Ben en Jerry's? Bij het sporten verdienen een aantal vitamines en het mineraal magnesium bijzondere aandacht. Aanvulling in de vorm van supplementen of sportvoeding is dan van belang.

Welke vitamines zijn belangrijk voor een sporter

Vitamines zijn voedingsstoffen die je lichaam zelf niet kan aanmaken, maar wel nodig heeft. We hebben twee groepen vitamines, in vet oplosbaar en in water oplosbaar. De in vet oplosbare vitamines kan het lichaam beperkt opslaan, dit zijn vitamine A, D, E en K. De vitamines die in water oplosbaar zijn, slaan we niet op in ons lichaam. Er is natuurlijk altijd een vreemde eend in de bijt: in dit geval vitamine B12. Een tekort kan een nadelig effect hebben op je sportprestaties. Als sporter moet je wat extra aandacht schenken aan de volgende vitamines:

1. Vitamine B

Vitamine B2, B3, B5, B6, B11 en B12 gaan vermoeidheid tegen en helpen je fit te voelen. Het is niet gezegd dat een tekort aan vitamine B een nadelig effect heeft op je sportprestaties.

2. Vitamine C

Vitamine C speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem. Vitamine C haal je uit groente en/of fruit. Vitamine C speelt een rol tijdens- en na het sporten. Deze vitamine ondersteunt het energieniveau, draagt bij aan de fitheid en helpt bij het behoud van een sterke weerstand.

3. Vitamine D

De meeste vitamines haal je via je voeding binnen. Over die vreemde eend in de bijt gesproken. Vitamine D haal je vooral uit de zon, wat in de winter wel eens lastig kan zijn. Vitamine D zorgt voor een goede werking van je spieren, sterke botten en een goede weerstand. Deze vitamine is voor sporters erg belangrijk om genoeg in te nemen!

Train jij regelmatig en intensief? Laat ons jouw ervaring met vitaminesupplementen weten en maak kans op een verrassingspakket! Stuur je inzending naar marketing@koopjesdrogisterij.nl