Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Je weerstand op peil met Vitamine D

Het is weer herfst en dat betekent dat de zon (helaas) minder gaat schijnen. Ben je een fanatieke sporter, vegetariër of veganist? Dan wordt het helemaal oppassen geblazen. Je wilt niet met je snotneus op bank liggen wachten tot de koorts gaat opspelen, Vitamine D to the rescue! Er zijn talloze voedingssupplementen met Vitamine D erin. Maar wat is nou eigenlijk Vitamine D? Waar is het goed voor? En waarom is het zo belangrijk?

Wat is vitamine D?

Net als alle andere vitamines haal je ook vitamine D uit je voeding. Maar als één van de weinige vitamines kan je lichaam deze ook zelf aanmaken. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine en wordt onder de invloed van zonlicht in de huid gevormd. Vitamine D is nodig om calcium en fosfor uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt Vitamine D een belangrijke rol bij de werking van je spieren en het immuunsysteem (weerstand van je lichaam).

De belangrijkste vormen van vitamine D

Er zijn verschillende vormen van Vitamine D. De belangrijkste zijn Vitamine D2 en Vitamine D3.

  • Vitamine D2, ook wel ergocalciferol genoemd, is een plantaardige vorm van Vitamine D. De vitamines worden gevormd door schimmels en paddenstoelen. Vitamine D2 kan niet door het lichaam worden aangemaakt.
  • Vitamine D3, ook wel cholcalciferol genoemd, komt in de meeste gevallen voor in de voedingssupplementen. Dit is de dierlijke vorm van Vitamine D.

Is vitamine D veganistisch?

Vitamine D2, is plantaardig en is in bijna alle gevallen veganistisch, afhankelijk van het medium waarop de schimmels groeien. Vitamine D3 wordt in veel gevallen gemaakt van schapenwolvet. Echter is er ook een veganistische Vitamine D3 die wordt gemaakt op basis van korstmos. Bij ons vind je onder de merken Elvitaal en Nutriva een veganistische vorm van Vitamine D3.

In welke producten vind je vitamine D terug?

Vitamine D kun je ook uit je voeding halen. Vitamine D zit vooral in vette vis (bijvoorbeeld een haring, makreel of zalm), in mindere mate vind je het ook terug in vlees en eieren. Daarnaast wordt het vaak toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

Wanneer gebruik ik vitamine D supplementen?

Een goede vraag is natuurlijk hoeveel Vitamine D3 je nou eigenlijk binnen moet krijgen. De referentie inname (RI) vitamine D die geadviseerd wordt door de gezondheidsraad is 5 microgram (mcg). Deze aanbevolen hoeveelheden gelden voor de 'gemiddelde' bevolking. Groepen met een verhoogde behoefte aan vitamine D kunnen dit aanvullen met een voedingssupplementen.

Welke groepen hebben een hogere behoefte aan vitamine D?

Sommige mensen hebben meer Vitamine D nodig, dan alleen vitamines uit voeding en zonlicht. Voor de volgende groepen wordt geadviseerd om supplementen te nemen met Vitamine D.

  • Voor jonge kinderen geldt dat een Vitamine D supplement het risico op rachitis (afwijkingen aan het skelet) vermindert.
  • Bij ouderen vermindert het risico op vallen en botbreuken als gevolg.
  • Bij zwangeren vermindert het de kans op een kind met een laag geboortegewicht
  • Mensen met een getinte tot donkere huid maken minder Vitamine D aan in de zon
  • Fanatieke sporters hebben vaker een tekort aan Vitamine D, dit heeft effect op de sportprestaties
  • Veganisten en vegetariërs hebben een grotere kans op een Vitamine D tekort.

Wat is de aanbevolen dagelijkse behoefte?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 10 microgram per dag. Alleen ouderen boven de 70 jaar wordt aangeraden om 20 microgram per dag te nemen.

Heb je nog vragen over Vitamine D? Dan horen we dat natuurlijk graag! Mail ons op info@koopjesdrogisterij met als onderwerp: “Vitamine D” en wie weet ontvang je van ons een heerlijk verwenpakket voor de herfst!