Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Waarom luizen niet alleen bij kinderen maar ook in jouw haren kunnen wonen en HELP! Hoe kom je er van af?

Krijg jij al jeuk bij de gedachte aan luizen? Je bent niet de enige! Dit artikel hebben wij al krabbend voor je geschreven. En om het nog erger te maken: wist je dat hoofdluis niet alleen voorkomt bij kleine kinderen? Maar ook veelvuldig onder tieners. Zelfs volwassenen hebben last van deze kleine parasieten op hun hoofd! Benieuwd hoe je hoofdluis het beste kunt bestrijden? Lees dan gauw verder! (Let op: het lezen van dit artikel kan een jeukende hoofdhuid opleveren.)

Luizen zijn dol op jouw haar!

Luizen zijn parasieten die zich graag nestelen in jouw warme, schone (en vieze!) haren. Deze beestjes zijn dol op mensenbloed en vergrijpen zich hier graag aan. Dit levert bij jou dat vervelende jeukende gevoel. Wanneer je luizen hebt ontdekt bij jezelf of een gezinslid,is het noodzaak om deze direct te bestrijden! Open de aanval en zorg dat ze weggaan. Luizen leggen gemiddeld zo'n 5 eitjes per dag en het duurt ongeveer 10 dagen voordat ze uitkomen. Dus ze vermeerderen zich snel.

Luizen komen voor bij iedereen: kinderen, pubers en volwassen!

Ben jij veel in contact met andere mensen of spelen jouw kinderen graag met andere kinderen op school of op de crèche? Controleer jezelf en je gezinsleden dan regelmatig op hoofdluis. Doe dit met een luizenkam en hang het hoofd boven een witte wasbak of een wit papier. Dan zie je de luizen het snelst.

Wat ook nog wel gebeurt is dat een gewijzigde hormoonhuishouding je vatbaarder maakt voor luizen. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap hardnekkig last hebben terwijl ze daarvoor en daarna nooit meer een luis zien.

Maar wat nou als familie Luis er al is? Wat doe je om luizen te bestrijden?

  1. Kammen! Met een speciale luizen- en netenkam kam je de luizen uit het haar. Kam je haar eerst normaal door, maak het vervolgens nat en smeer je favoriete conditioner in je haar. Dit maakt het klitvrij en zacht waardoor het kammen een stuk makkelijker gaat! Begin dicht bij je hoofdhuid en denk goed aan plekken achter oren of in de nek, dáár leven de parasieten het liefst! De luizenkam van Assy kamt niet alleen de luizen maar ook de neten en larven uit het haar. Een slimme kam om dus in te zetten voor niet alleen het bestrijden, maar ook het voorkomen van luizen.
  2. Gebruik een anti-hoofdluis shampoo om de luizen te bestrijden! In deze shampoos zitten de stoffen dimeticon, malathion of permentrine. Deze stoffen helpen de hoofdluis te bestrijden. Ze leggen een filmpje om de luis waardoor de luis stikt. Heb je hardnekkig last van veel luizen? Kies dan voor dimetion, dit is het sterkste middel.
  3. Herhalen! Herhaal deze behandeling na twee weken nog eens, want zodra de eitjes uitkomen is het weer bal op het hoofd. Bestrijd ook die luizen met anti-luizenshampoo.

Kun je luizen voorkomen?

Luizen verspreiden zich razendsnel en je weet natuurlijk nooit zeker wat er over hoofdhuid van een ander kruipt. Toch zijn er wel dingen die je kunt doen om een uitbraak te vermijden: blijf haren wekelijks controleren, zeker als je al eens een luizenuitbraak hebt gehad. Op deze manier ben je er vroeg bij, kam je de larven en eitjes ook steeds op tijd uit en je voorkomt dat het een hardnekkig probleem wordt. Gaat jouw kind naar de crèche of school? Maak gebruik van een spray voor preventief gebruik, dit hoeft niet per se een antiluizenspray te zijn. Een paar druppels pure arganolie kan goed helpen. Luizen houden daar niet van.

En nu hup! Je eigen haren kammen..

Want het klopt he? Je hebt zelf nu ook last van jeuk. Je weet maar nooit of het komt door dit artikel of omdat je echt besmet bent geraakt.