Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

Maak van je slaapprobleem weer een oplaadmoment.

Hoe je van een slaapprobleem weer een oplaadmoment maakt?

Van onze 27.500 fans op Facebook slapen er 5.500 mensen niet goed, volgens de slaapcijfers. Want 1 op de 5 mensen heeft moeite met slapen. En dat is toch gewoon balen?

De #WorldSleepDay -of gewoon lekker op z'n Hollands #Wereldslaapdag- is de ideale dag om eens lekker bij te slapen en ervoor te zorgen dat je de rest van het jaar goed slaapt!

Waarom is slapen zo belangrijk?

Ga je nooit meer slapen, dan ga je dood. En slaap je iedere nacht te weinig, dan heb je meer kans op psychologische stoornissen als depressie of psychose. Met slaaptekort kun je minder goed nadenken, onthoud je dingen niet goed en ben je een gevaar in het verkeer. Dat is nogal onhandig, dus slapen is van levensbelang. Door te slapen rust je lijf en je brein uit. Letterlijk. De hersenactiviteit vermindert, de lichaamstemperatuur daalt, de hartslag vertraagt waardoor er minder speeksel nodig is en er minder urine wordt aangemaakt. Ook vermindert de stress en dat is sowieso wel chill. Met slapen laad je dus op voor de volgende dag.

Wanneer heb ik een slaapprobleem?

Voor veel mensen is slapen vanzelfsprekend. Die gaan liggen en dromen even later over al het mega voordeel bij KoopjesDrogisterij. Ultra ontspannen dus. Toch meldt het CBS dat één op de vijf Nederlanders slaapproblemen heeft.

Heb jij elke nacht moeite met inslapen of met doorslapen? Dan ben jij die gene met een slaapprobleem. Of een slaapuitdaging… om het een beetje positief te houden, zo vlak voor de lente.

Hoelang moet ik dan slapen?

Je slaapbehoefte hangt af van je persoonlijke behoefte en je leeftijd. Baby's slapen ongeveer 16 tot 18 uur per dag, deze tijdsduur neemt geleidelijk af tot je als tiener weer de hele dag in bed ligt te snurken. Gemiddeld heeft een volwassene 7 tot 8 uren per nacht nodig om helemaal uit te rusten. Op oudere leeftijd neemt de duur van je (nachtelijke) slaap af en slaap je vaak overdag iets vaker in de vorm van een dutje. In Nederland komt het niet veel voor dat je 's middags een lekker dutje doet maar in Spanje en Zuid-Amerikaanse landen is dit de normaalste zaak van de wereld!

Hoe je meer kans maakt op beter slapen

Natuurlijk zijn ernstige slaapproblemen niet zomaar opgelost. Daar heb je hulp bij nodig. Maar er zijn wel veel dingen waarmee jij je hersens de prikkel geeft om te willen slapen. Hoe doe je dat?

  • Zorg dat je minimaal een half uur voor het slapengaan niet meer naar schermen kijkt. De blauwe gloed houden je hersens actief.
  • Drink in de avond geen koffie of andere drankjes die cafeïne bevatten.
  • Vermijd alcohol, dat doet je nachtrust geen goed

Voordat je nu denkt dat wij een stel saaie mutsen zijn, zijn hier drie gezellige tips:

  • Neem voor het slapen gaan een warme douche of een ontspannend warm bad.
  • Vermijd fel licht in de avond. Die dimmer bestaat niet voor niets. En het is ook nog eens gezellig.
  • Vraag je partner jou te masseren. Je mag het ook je buurman of buurvrouw vragen, maar dan willen wij wel weten hoe dat afgelopen is.
  • Het gebruik van Melatonine (thee of supplement) kan bijdragen aan een betere nachtrust. Je kunt je hier altijd over laten informeren door onze drogist. Wil je meer weten over het gebruik van Melatonine? Lees dan gauw verder

Melatonine als slaapmiddel, werkt het?

Melatonine is een lichaamseigen hormoon dat er voor zorgt dat je slaapritme op orde is. Je lichaam maakt melatonine aan wanneer het tijd is om uit te rusten, wanneer het donker wordt neemt de aanmaak van melatonine toe. Dit zorgt ervoor dat jij je slaperig voelt en je bed op zoekt.

Slikken van melatonine in de vorm van een supplement of verwerkt in thee kan bijdragen aan het in slaap vallen. Houd er wel rekening mee dat juiste hoeveelheid slikt op het goede moment. Wanneer dit geen bijdrage levert aan een betere nachtrust is het raadzaam om je huisarts of slaapexpert te bezoeken.