Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

Verbod op Titaniumdioxide, veroorzaakt lichte verandering in kleur van de tablet of capsule.

Titaniumdioxide: is de witmaker dan toch slecht voor je gezondheid?

Heb je je weleens afgevraagd waarom de supplementen die je neemt bijna altijd een witte kleur hebben? Of waarom je zonnebrandcrème niet als een waas op je huid blijft liggen? Nee? Dat kunnen wij ons heel goed voorstellen, waarom zou je daar ook over nadenken. Het antwoord is: Titaniumdioxide. Binnenkort is het gebruik van titaandioxide verboden in voedingssupplementen en daarom vertellen wij je graag meer over dit onderwerp en wat er voor jou als consument gaat veranderen… Lees je mee?

Wat is titaniumdioxide?

Titaniumdioxide is een witte kleurstof dat veel in voedsel wordt gebruikt. Het geeft pillen, poeders en supplementen een wit uiterlijk. Het wordt ook wel titaandioxide genoemd. Zie je het verschil: titaniumdioxide of titaandioxide? En dan zeggen ze “je moet het niet moeilijker maken dan het is”. Goed wij houden het op: titaniumdioxide. Je vindt het terug in cosmetica, zoals zonnebrandcrème, lippenbalsem of tandpasta. Ook vind je de witte kleurstof in verschillende voedingsmiddelen, zoals kauwgom, drop, chocolade, roomijs en decoraties. Tot slot, wordt titaniumdioxide gebruikt om een voedingssupplement of medicijn om te toveren van een grauwe naar een witte schone kleur.

Hoe kan ik herkennen of titaniumdioxide in mijn cosmetica of voedingssupplementen zit?

Wanneer titaniumdioxide als witte kleurstof wordt gebruikt in verzorgingsproducten staat dit op het etiket vermeld als “CI 77891”. In voedingsmiddelen vind je het additief tussen de ingrediëntenlijst als E-nummer “E171”. De E verwijst naar een eerder besluit van de Europese Unie dat de stof veilig is voor consumptie. De EU is nu op die conclusie teruggekomen. Daarover vertellen we je graag meer.

Waar wordt titaniumdioxide (E171) voor gebruikt?

Eigenlijk is titaniumdioxide een schoonheidsideaal onder de supplementen. Het zorgt voor een frisse en witte uitstraling van het supplement of medicijn. Want hoewel jij er als consument niets aan kunt doen: kies je voor een grauw/grijs of wit supplement? Dat dachten wij al: een witte. Onbewust is de witte toch voor je gevoel “schoner”. Dat is dus niet zo! Nu willen we niet zeggen dat grauwe tanden beter zijn dan witte tanden, maar je snapt waar we heen willen. We moeten meer vertrouwen op de “pure schoonheid”. Niet alleen van jezelf, maar ook van alles wat je inneemt en op je smeert. Titaniumdioxide is meer dan alleen een witte kleurstof. Het beschermt je namelijk tegen de inwerking van UV-straling. Kortom, in zonnebrandproducten heeft het twee functies: een witte kleur en bescherming tegen UV-straling. In zonnebrandcrème kan ook nano titaniumdioxide voorkomen. Deze vorm van titaniumdioxide, waarvan de deeltjes extra klein zijn, beschermt nog beter tegen de inwerking van zonnestraling en is doorzichtig waardoor het geen witte waas op de huid achterlaat.

Het verschil tussen nano en niet-nano titaniumdioxide?

In veel voedingssupplementen en geneesmiddelen zit de gewone (niet-nano) vorm van titaniumdioxide om deze een witte of lichte kleur te geven. Denk bijvoorbeeld aan calcium, magnesium of vitamine C tabletten. Titaniumdioxide nanodeeltjes zijn niet wit, maar kleurloos.

Is titaniumdioxide (E171) slecht voor je gezondheid?

Consumentenproducten met titaniumdioxide erin zijn veilig wanneer titaniumdioxide in contact komt met de huid. Titaniumdioxide kan namelijk niet via de huid in het lichaam terechtkomen. Denk hierbij aan UV-beschermende kleding, gordijnen en bekleding van autostoelen of banken. Het houdt de UV-straling tegen en zorgt dat het textiel minder snel verkleurt. Ook bij cosmetica, zoals zonnebrandproducten bestaat er geen gezondheidsrisico (behalve tandpasta omdat het risico hier bestaat dat je het doorslikt). Bij het inademen of inslikken van de nanodeeltjes bestaat er onzekerheid over het risico voor de gezondheid. Niet alleen de EU maar ook vele onderzoekers en fabrikanten waren er lange tijd van overtuigd dat titaniumdioxide bij normaal gebruik geen schadelijke eigenschappen heeft. Dat is eigenlijk nog steeds zo, maar om het zekere voor het onzekere te nemen zal titaniumdioxide de E-nummer status verliezen en mag het over enkele maanden niet meer in voedingsmiddelen voorkomen. Het probleem zit 'm vooral in de nanodeeltjes. Die kunnen namelijk delen van het lichaam bereiken die voor de grovere deeltjes niet bereikbaar zijn. Men is bezorgd dat die deeltjes ons DNA beschadigen en dus genotoxisch zouden kunnen zijn. Bovendien is het zo dat er bij de productie van gewoon titaniumdioxide altijd ook een kleine hoeveelheid nano titaniumdioxide wordt gevormd, ongeveer zoals er bij het in punten snijden van een taart altijd wat kruimels worden gevormd.

Nieuwe regelgeving: geen titaniumdioxide in voedingsmiddelen en voedingssupplementen

Hoewel er nog geen onomstotelijk bewijs is dat nano titaniumdioxide slecht is voor de gezondheid, kan een schadelijke invloed bij langdurig gebruik niet met zekerheid worden uitgesloten. De Europese Unie heeft daarom besloten om alle vormen van titaniumdioxide in voeding en voedingssupplementen te verbieden. Omdat er geen sprake is van een acuut gevaar voor de gezondheid, krijgen fabrikanten en winkeliers zes maanden de tijd om hun formules aan te passen en huidige voorraad uit te verkopen. De nieuwe maatregel treedt in werking op 7 februari 2022 met een overgangsperiode van 6 maanden tot 7 augustus 2022. Samen zullen we eraan moeten wennen dat onze vertrouwde producten nu ineens niet meer wit, maar grauw of gevlekt zijn. We zullen de pure vorm moeten accepteren. Omdat titaniumdioxide niet via de huid in het lichaam terecht kan komen, geldt de nieuwe regelgeving alleen voor tandpasta, voeding en voedingssupplementen, niet voor cosmetica.

Wat betekent dit voor de producten die ik koop bij Koopjesdrogisterij.nl?

Sommige van onze leveranciers waren al enkele jaren geleden begonnen met het weglaten van titaniumdioxide zoals bijvoorbeeld Vitakruid en Vitals. Andere leveranciers zullen snel met aangepaste formules komen. Hierdoor kan het zijn dat sommige producten tijdelijk niet leverbaar zijn. Wil je titaniumdioxide het liefst vermijden? Zorg dan dat je op het etiket “CI 77891 of E171” niet kan terugvinden. Omdat de wetswijziging niet op basis van een bewezen gevaar is, zal er geen terugroepactie volgen. Het is voor zover bekend ook niet nodig om producten die je al hebt weg te gooien.

Heb je toch nog een aantal vragen? Dan kun je terecht bij onze drogist. Stuur je vraag naar drogist@koopjesdrogisterij.nl en we helpen je zo snel mogelijk verder.