Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Schat, mag ik even de Ghee?

Gehoord aan een hipsterontbijtje, bij hipsters die wel wat kwijt wilden. Ghee is dan geen superfood die je even gemist had, maar een soort (biologische) boter, met gezondere vetten dan 'echte boter' of margarine. Komt uit de Indiase keuken. Je oma zou zeggen: geklaarde boter. Smelten, melkbestanddelen eraf scheppen, zuiver botervet overhouden. In deze afgeslankte blog lees je van alles en nog wat over voeding en voedingssupplementen (ja of nee?), plus alles wat verder kan helpen om af te slanken. Misverstanden over vet. De waarheid over koolhydraten. Eetlustremmers. Dingen die je beter niet kunt eten. Suiker, vet, frisdrank, alcohol, als iets lekker of zoet is mag je erop rekenen dat er iets mee is. Verder: de bestsellers onder de slimme maaltijdvervangers met weinig calorieën en drinkmaaltijden met proteïne, van bijvoorbeeld Modifast, Gerlinéa en Weight Care, alles van afslankrepen tot maaltijdshakes, inclusief smakelijke tussendoortjes voor de lekkere trek. Doe gerust aan gewichtsverlies uit de drogisterij, maar verlies jezelf daarbij niet uit het oog!

Kan ik snel afslanken met pillen, potjes en poeders ofwel: afslanksupplementen?

Makkelijk is het wel. Iedereen kan ineens koken. Je hoeft niet, zoals bij beruchte, ingewikkelde afslankdiëten, op zoek naar die ene bospaddestoel uit Montenegro of die zalige schimmelkaas die je spijsvertering een boost geeft. Nog erger: het hongerdieet. Les 1: voedingssupplementen mogen, maar je blijft zelf verantwoordelijk voor je gewichtsbeheersing. Afslanken kun je alleen met een brede, verantwoorde aanpak. Les 2: pas als je minder calorieën opeet en meer calorieën verbruikt (met bewegen bijvoorbeeld), besluit je lichaam om energie te putten uit vetcellen. Pillen of geen pillen. Houd je wel van makkelijk en smakelijk? Lees ook: hoe maak je afslanken gemakkelijker en smakelijker?

Wat je eerst moet weten

Lichaamsvet is niet per se slecht. Het is je noodvoorraad energie. Overtollige energie (lees: calorieën) slaat je lichaam op in vetcellen, om er in magere tijden weer bij te kunnen. Je lichaam beschouwt dat als een noodmaatregel. Zolang er nog genoeg direct bruikbare suikers zijn om energie te leveren, slaat je lichaam de veel ingewikkeldere route van vetcellen het liefst over. Dat is niet lui, dat is gezond.

Wat helpt om af te slanken?

Bewegen helpt. Liefst 's morgens of op een (bijna) lege maag, want als je net een zoet ontbijtje op hebt, kan je lichaam daarmee voorlopig vooruit bij het joggen of fietsen en blijven de vetcellen onaangeroerd. Weinig vetverbranding, maar natuurlijk wel goed voor je spieren, weerstand en uithoudingsvermogen. Drink gewoon water en geen speciale sportdrank. Die sportdranken helpen alleen als je een heel eind gaat rennen, bijvoorbeeld een marathon. En wie doet dat nou? Alleen marathonlopers en die zijn al dun.

Welke voedingsmiddelen zijn goed om af te slanken?

Hier komen we bij de misverstanden. Je zou zeggen dat je alleen van vet eten snel dik wordt, maar het zijn toch vooral de koolhydraten. Denk aan brood, pasta, aardappelen, granen, rijst en suiker. Pas ook op met zuivel (lactose), behalve als het yoghurt, kwark of karnemelk is (melkzuur in plaats van lactose). Nog erger: de toegevoegde suikers en koolhydraten, alleen om 'saaie' producten wat lekkerder te maken. Ze leveren wel energie, maar geen bouwstoffen. Vulling maar geen voeding. Beter: de natuurlijke koolhydraten in groente, fruit en peulvruchten. Maar dat rijtje had je al eens eerder gehoord in voedingsadviezen. Gratis gezondheidstip van Koopjesdrogisterij: liever de hele vrucht dan een kant-en-klaar sapje uit de fles. Even moeite doen loont: je eet dan niet alleen vitamines en sap, maar ook vezels. Oók weer goed voor je spijsvertering en je darmen. Je darmen zijn tenslotte je 'tweede stel hersens'. Om op een geleidelijke manier af te slanken, kun je dus het beste de hoeveelheid koolhydraten in je voeding omlaag brengen.

Let vooral op met de 'snel opneembare' koolhydraten, die de hoeveelheid suiker en insuline in je bloed snel laten stijgen. Want je lichaam gebruikt insuline om vet op te slaan in vetcellen. Dat is zo'n beetje het hele idee achter het ketogene dieet. Nu heel populair. Met het ketogene dieet probeer je de hoeveelheid koolhydraten tot een minimum te beperken. En nu komt het: je mag wel vetten eten, als het maar om gezonde vetten zoals ghee en MCT olie gaat. Bijkomend voordeel: vet geeft een verzadigd gevoel, je krijgt minder snel honger. De werking van voedingssupplementen van Koopjesdrogisterij.nl Nu weet je bijna alles. Je kunt dus met een gerust hart ter ondersteuning van je afslankplannen voedingssupplementen inzetten. Vragen? Chat met koopjesdrogisterij over hoe en wat. Het kan je - bij verstandig gebruik - op allerlei manieren helpen, wat je zelf het lekkerst vindt, of het hardst nodig: afvallen, eetlust remmen, stofwisseling en spijsvertering bevorderen, je bloedsuiker in de gaten houden met Pharma Nord.

Als onderdeel van een afslankdieet?

Denk je na over een energiebeperkt dieet, kijk dan bij het voedingssupplement Glucomannan. Een paar gram per dag is genoeg. Ketogeen dieet proberen? Kijk voor ondersteuning met een goed voedingssupplement bij merken als Go-Keto.

Terug naar het overzicht