Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Alles over algenolie en AlkaGreens als alleskunner onder de superfoods

Don’t try this at home! Of nou ja, probeer het toch maar. Als je het product Mattisson AlkaGreens Probiotic Powder opzoekt, gaat het je meteen al duizelen van de waardevolle eigenschappen. Het is een hoogwaardig poeder om zelf superfood smoothies te mixen. Het is probiotic, maar ook prebiotic, vezelrijk, vitaminerijk, plantaardig en vegan, raw food, superfood met vitaminen, antioxidanten, mineralen.
Er zitten speciale kiemgrassen in met veel chlorofyl (de stof die planten gebruiken om zonlicht om te zetten in bladgroen), scheutje spirulina, een hele bundel enzymen dus, algen, groente- en fruitcomplex (vitaminerijke bessen bijvoorbeeld), antioxidanten, chlorella. Zo’n beetje alles wat je anders met een paar muisklikken bij elkaar kunt scharrelen op Koopjesdrogisterij.nl maar dan in een handzaam kant-en-klaar poeder. Melk, water of kwakje yoghurt erbij en oraal opdrinken. De vraag is dus: zou het ook een beetje gezond zijn voor je body en je immuunsysteem? We gaan die dekselse AlkaGreens Probiotic Powder even geduldig ontleden.

Spirulina, wat was daar ook alweer mee?

Spirulina, dat is een lastig te omschrijven levensvorm. Gemaakt uit twee soorten algen, op basis van bacteriën die voorkomen in mineraalrijke zoutwatermeren. Het wordt veel gebruikt in voedingssupplementen waarmee je kunt ontgiften of waarmee je zelf je weerstand op peil kunt houden.

Wat heb je aan de toevoeging Probiotic?

Probiotica zijn bacteriën en andere micro-organismen die je darmen levend bereiken en die goed zijn voor je darmflora. Dat kan je gezondheid bevorderen, want je darmflora regelt zo’n beetje alles in je lichaam. Of je voedingsstoffen goed kunt opnemen, of je water goed kunt opnemen, of je je wel of niet moe voelt. Gelukkig zijn ze met velen daar beneden: zo’n 100 biljoen bacteriën in totaal. Ja, ook bij jou. In een gezond lichaam houden de nuttige en de schadelijke bacteriën elkaar precies in evenwicht, zodat er ruimte blijft om je eten te verteren. Als je ziek wordt of een infectie oploopt, verandert je darmflora, vaak zonder dat je het meteen doorhebt. De schadelijke bacteriën krijgen dan de overhand. Niet best!
En prebiotica dan? Het is maar 1 lettertje verschil met probiotica, maar het doet toch iets anders. Kijken we even op Wikipedia bij Prebiotica: “Niet verteerbare ingrediënten in levensmiddelen, die selectief de groei en/of de activiteit van één of meerdere soorten bacteriën in de dikke darm stimuleren, en daardoor de gezondheid van de gastheer bevorderen.” Ben jij zo’n gastvrije gastheer? Of gastvrouw?

Voor de zekerheid ook nog chlorella en vezels uit groente en fruit

De makers van AlkaGreens stellen je de vraag: Ben je zuur? De producten van Mattisson met AlkaGreens helpen namelijk bij het ontzuren, ze zorgen voor een verantwoorde zuur-base verhouding in je lichaam. Korte scheikundeles: in een ‘verzuurd’ lichaam is er een tekort aan basische of ‘alkalische’ voedingsstoffen. In de scheikunde is ‘alkalisch’ het tegenovergestelde van zuur. Vandaar natuurlijk die naam AlkaGreen! Weten we dat ook weer.
Chlorella heeft gelukkig helemaal niets te maken met ‘chloor’. Chlorella is een lief, eencellig algje. Alleen te zien onder de microscoop, maar in je lichaam gedraagt dat kabouteralgje chlorella zich als een tijger die de grote schoonmaak komt doen. Belangrijk: omdat algen géén vervangers zijn van groente en fruit, zit er voor de zekerheid in AlkaGreens smoothies ook spul uit de groentela en de fruitschaal. Heel gezonde bessen bijvoorbeeld.

Heeft die superfood AlkaGreens iets te maken met algen?

Ja dus! De chlorella die ze er bij Mattisson in gestopt hebben, is een soort zoetwateralgje. Komt veel voor in Zuidoost-Azië, waar rivieren en meertjes soms groen zien van de chlorella. Dan zou je denken: eng om te zwemmen, maar chlorella betekent letterlijk ‘klein groen blaadje’. Chlorofyl is bladgroen in de biologie, maar dat hadden we al gezegd.
Die waardevolle, weerstand verhogende chlorella is ontdekt door een Nederlandse bioloog, terwijl de Aziaten langs de kant van het water zaten te suffen. Leuk he? Mede daardoor kun jij vandaag profiteren van AlkaGreens Probiotic Powder als lekker makkelijke superfood uit een drinkglas. Chlorella lijkt zelfs onder de microscoop verdacht veel op spirulina, dat is misschien iets milder. De eiwitten uit spirulina zijn wat kleiner, dus makkelijker verteerbaar. En spirulina komt uit zoutwater. Maakt het uit? Welnee!
Gaat het je puur om de waardevolle Omega3? Dan is er ook algenolie in handige capsules. In algenolie zitten gekweekte algen. Bij Omega3 gaat het om de meervoudig onverzadigde vetzuren, belangrijk in de strijd met de ‘slechte’ vetten in je lichaam, dus je verkleint met Omega3 het risico op hart- en vaatziekten

Wat is er mis met ouderwetse Vitaminen & Mineralen?

Helemaal niks. Je weet wel, vitamientjes uit de tijd dat je oma nog zei: eet een sinaasappel, daar zit Vitamine C in. Dan word je niet ziek. Daar kun je natuurlijk ook voor kiezen. Een goed, ouderwets voedingssupplement uit de tijd van voor de hippe superfoods, toen de mannen nog geen baarden droegen, zorgvuldig samengesteld als een compleet programma met alles wat je lichaam en je weerstand op een dag nodig hebben.
Of een gericht dagelijks tabletje, passend bij de klachten of zorgen die jij hebt: spieren, botten, herstel, schoonheid, fitheid, vermoeidheid, ook weer weerstand. Kijk bij de voedingssupplementen van bijvoorbeeld Davitamon, Dagravit, Centrum of bij de natuurgenezers als A Vogel. Weleda ken je misschien van de massageolie en het badschuim, maar ze maken ook een puike weerstandverhoger: Duindoorn Elixer, want duindoorn zit propvol vitamines. Prima reinigingskuur, die de nierfunctie ondersteunt? Weleda Berken Extract.