Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Ondersteun je immuunsysteem met deze tips!

Nu de R weer 'in de maand' zit, denken de meesten van ons wat meer aan hun weerstand. Dit is erg slim, want in de koude maanden kan je weestand wel wat ondersteuning gebruiken. Wil jij je weerstand een oppepper geven? Lees dan gauw verder en check onze tips om je weerstand te ondersteunen!

Wat is weerstand nou eigenlijk?

Voordat wij onze tips met je gaan delen is het natuurlijk wel handig om eerst duidelijk te maken wat weerstand nou precies is. Veel mensen denken dat je weerstand hetzelfde is als je afweersysteem ofwel immuunsysteem. Dit is niet helemaal juist. De hoogte van je weerstand hangt namelijk af van de sterkte van je afweersysteem. Ons lichaam wordt dankzij ons afweersysteem beschermt tegen infectieziekten door binnendringende micro-organismen zoals bacteriën en virussen. Dit systeem bestaat uit antistoffen en witte bloedcellen.

Je afweersysteem bestaat grofweg uit twee soorten: specifieke weerstand en non-specifieke weerstand. Je specifieke weerstand kan je tegen specifieke ziekten beschermen (duh) en je non-specifieke weerstand biedt je algemene bescherming. Hoe sterker je weerstand dus is, hoe beter je over het algemeen beschermt bent tegen een aantal ziekten en virussen.

Bevorder je afweersysteem

Goed, je weet nu wat weerstand precies is, maar hoe weet je dat je weerstand wel wat ondersteuning kan gebruiken? Voor de meeste mensen geldt dat ze vaker ziek zijn dan anderen. Je zal waarschijnlijk ook langzamer herstellen. Vaak zie je deze verschijnselen voorbij komen:

  • Vaak vermoeidheid zijn
  • Vaak ziek zijn
  • Langzaam herstellen

Wanneer je afweersysteem niet op peil is, ben je vatbaarder voor infecties zoals de griep of een verkoudheid. Ook kunnen infecties bij mensen die niet genoeg ondersteuning bieden aan hun weerstand wat heftiger verlopen.

Tips om je weerstand te ondersteunen

Misschien herken jij jezelf wel in bovenstaande kenmerken. Ook als je geen van de kenmerken bij jezelf herkent, kan het verstandig zijn om extra aandacht aan je weerstand te besteden. Zo moeilijk is dat namelijk niet, check de tips maar!

Vitamine D

Dankzij zonlicht maken wij allemaal vitamine D aan. Logisch dus dat wij in deze donkere dagen wel wat extra van deze vitamine kunnen gebruiken. Vitamine D heeft namelijk een positieve invloed op je immuunsysteem en het zorgt mede voor een goede weerstand. Naast zonlicht kan je vitamine D ook uit je voeding halen. De vitamine zit vooral in vette vis, zoals haring of zalm en in mindere mate vind je het ook terug in vlees en eieren. Daarnaast wordt het vaak toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Hierdoor kan het voor veganisten lastig zijn om voldoende vitamine D binnen te krijgen uit voeding. Gelukkig is de vitamine als supplement in veel gevallen veganistisch.

Als je dagelijks weinig buiten komt (minder dan 15-30 minuten tussen 12 en 15 uur), dan geldt het advies om dagelijks 10mcg extra vitamine D in te nemen. Dit advies geldt ook voor vrouwen boven de 50, mensen met een donkere huidskleur, zwangere vrouwen en kinderen tot en met 3 jaar. Voor iedereen vanaf 70 jaar geldt het advies om dagelijks 20 mcg extra vitamine D in te nemen. Ben jij benieuwd welk vitamine D supplement het beste bij jou past? Neem dan even een kijkje in ons vitamine D assortiment. Wil je meer weten over Vitamine D? Check dan even onze blog.

Herstel tijdens je slaap

Dat slapen je scherp houdt en een positieve invloed heeft op je stemming wist je waarschijnlijk al, maar wist je ook dat slapen een positief effect kan hebben op je weerstand? Tijdens de slaap wordt je immuunsysteem namelijk opnieuw ingesteld, waardoor je weerstand zich hersteld. Je immuunsysteem werkt met een geheugenfunctie en slapen helpt om bestaande herinneringen te versterken in het langetermijngeheugen van je weerstand. Dit klinkt best ingewikkeld, maar het komt er op neer dat je weerstand eigenlijk super slim functioneert! Wanneer je immuunsysteem bijvoorbeeld iets tegenkomt wat lichaamsvreemd is, wordt deze informatie opgeslagen in het geheugen van de afweercellen. Vooral je diepe slaap is gunstig voor het geheugen van je afweercellen, omdat ze dan beter informatie kunnen opslaan. Zorg er dus voor dat je lekker diep slaapt.

Een goede nachtrust voor volwassenen bestaat uit zo'n zeven tot negen uur slaap. Haal je dat niet, of lukt het maar moeilijk om in slaap te komen? Zorg er dan voor dat je slaapkamer donker en koel is. Hierdoor gaat je lichaam namelijk sneller over in de slaapstand. Kan je wel wat extra hulp gebruiken bij een goede nachtrust? Neem dan een kijkje in onze selectie voedingssupplementen voor een goede nachtrust.

Eet voldoende vezels

Je darmen krijgen iedere dag te maken met ontzettend veel bacteriën. Deze bacteriën zijn het centrum van ons immuunsysteem; ze schakelen ziekteverwekkers uit. Je darmen zijn een ontzettend belangrijk onderdeel van je weerstand. Als je goed hebt opgelet bij biologie, dan weet je dat je eten na een aantal tussenstappen terecht komt in je darmen. Het is dan ook belangrijk om extra rekening te houden met je darmen. Denk hierbij aan gefermenteerde voeding zoals yoghurt en zuurkool, want dat vinden bacteriën lekker. Je darmen houden daarnaast van vezels, heel veel vezels! Vezelrijke voeding kan je spijsvertering en stoelgang dan ook zeker goed doen.

Vezels zijn de onverteerbare koolhydraten die je vooral terugvindt in graan, fruit, groente en peulvruchten. De meeste vezels in groente zijn te vinden in broccoli, gevolgd door bospeen, rode kool en sperziebonen. Mango's, peren en sinaasappelen bevatten de meeste voedingsvezels in de categorie fruit. Het Voedingscentrum adviseert om 30 tot 40 gram vezels per dag te eten. Als je moeite hebt om dagelijks voldoende vezels binnen te krijgen, is het mogelijk om je vezels te halen uit vezelrijke maaltijdvervangers, voedingssupplementen of natuurlijk vezelrijke voeding.

Stoppen met roken

Oké, deze is misschien een beetje cliché. Als je een roker bent, dan kan je alle gezondheidsrisico's die op de verpakkingen staan waarschijnlijk wel dromen. Maar wist je dat roken ook een negatieve invloed heeft op je weerstand? Als je afscheid neemt van je sigaret, dan is de kans groot dat je bloedsomloop verbetert, het zuurstofgehalte verhoogt en zal je waarschijnlijk minder snel last hebben van ontstekingen. Dit alles geeft je immuunsysteem een boost, waardoor het gemakkelijker is om verkoudheid en andere ziekteverwekkers te bestrijden.

Kan jij wel wat ondersteuning gebruiken bij jouw uitdaging? Neem dan een kijkje in ons stoppen met roken assortiment.