Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Zoek de verschillen: spirulina en chlorella. De algen onder de superfoods

Spirulina, het klinkt al lekker. Je droomt van een Italiaans restaurant aan het meer, waar je spirulina carbonara eet. Chlorella, dat zet je niet zo snel op een menu; doet toch een beetje denken aan toiletreiniger. Allebei mis: het zijn micro-organismen, een paar miljard jaar oud en sinds een tijdje hot als superfood onder de natuurlijke voedingssupplementen. Verkrijgbaar in de vorm van pillen en als poeder. Misschien wel ooit het volksvoedsel van de toekomst, gekweekt in het water. Wat zijn de overeenkomsten en waarin verschilt spirulina duidelijk van chlorella?

Wat is het precies, spirulina en chlorella?

Je gooit ze makkelijk op één hoop, maar spirulina is een soort bacterie, die leeft in zoutwatermeren en brak water. Ook wel blauwalg, niet te verwarren met groene algen. Chlorella is een plant, een groenwier. Het heeft niks te maken met chloor, 'chloros' is ouderwets Grieks voor groen. Veilig idee, toch?

Wat zit er in die dekselse tweeling spirulina en chlorella?

Daar kunnen we duidelijk over zijn, plant of bacterie: het gaat om het chlorofyl. Je mag ook zeggen: bladgroen. Misschien wel de oudste vorm van leven op aarde. Chlorofyl is scheikundig verwant aan de ijzerverbinding hemoglobine, het eiwit dat zuurstof transporteert in rode bloedcellen. Maar nu dwalen we af. Het belangrijkste om te weten: chlorofyl komt voor in organismen met veel vitaminen, mineralen en antioxidanten. Bijvoorbeeld planten en zeewier uit de oertijd, die hun energie rechtstreeks van de zon kregen, zonder tussenstations. Dat heet fotosynthese, licht dat in de bladgroenkorrels wordt omgezet in energie om te groeien.

Waarom kies je voor spirulina of juist chlorella?

Dat is een makkelijke. Het maakt eigenlijk niet zo veel uit. Het gaat bij allebei om het chlorofyl. Ga je online rondsnuffelen naar spirulina of chlorella en ben je zo iemand die dan eerst de beschrijving met voedingsstoffen of ingrediënten leest, let dan op de woorden: vooraf gebroken celwanden. Soms vermomd als vakterm Chlorella Pyrenoïdosa. Hoe dan ook, gebroken celwanden dragen bij aan een optimale opname van de voedingsstoffen in chlorella. Je ziet het bijvoorbeeld staan in de beschrijving van de chlorella producten van Vedax, Lucovitaal en Golden Naturals. Goed om te weten: gebruik chlorella en spirulina niet als complete multivitamine. Daarvoor zit er te weinig vitamine D en vitamine B12 in. Combineer het met wat extra vitamine C en D en je bent goed bezig. De antioxidanten in voedingssupplement Spirulina neutraliseren schadelijke 'vrije radicalen', in je darmen werkt Spirulina ook als een probioticum, goed voor je darmflora.

Is het nieuw, die spirulina en chlorella?

Niet bepaald. De Azteken in Midden-Amerika oogsten al in de Middeleeuwen spirulina uit het zoute Texcocomeer. Leuk feitje voor de Pubquiz, je mag het ook gerust vergeten: ze noemden spirulina heel toepasselijk Tecuitlatl, dat 'poep van de stenen' betekent. In Afrika hebben ze het over Dihé, opgevist uit het Tsjaadmeer. De spirulina en chlorella die we nu gebruiken in moderne voedingssupplementen wordt zorgvuldig gekweekt in bassins met schoon water, in veel Aziatische landen, maar ook in Mexico, Australië en Hawaï. Nederland ontdekte de spirulina dankzij het merk Marcus Rohrer. Anno nu valt er nogal wat te kiezen, als je spirulina wilt bestellen. Er zijn heel wat andere producenten. Nog eentje dan: chlorella zou best eens een oplossing kunnen zijn voor de wereldvoedselcrisis, want het heeft per hectare een veel grotere opbrengst dan welk ander landbouwgewas ook. Weet je meteen dat je vitaminen, mineralen en een paar andere belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Bijvoorbeeld de onmisbare mineralen calcium, magnesium en ijzer. Verder vooral plantaardig proteïne (eiwitten), vezels en een paar procent vetzuren. Van alle organismen op aarde zit er in chlorella de hoogste concentratie chlorofyl. Spirulina misschien ietsje minder, maar nog altijd kun je zeggen dat er in elke gram spirulina ongeveer 10 mg chlorofyl zit. Bij chlorella is dat zo'n 20 tot 40 mg. Vergelijk dat eens met suffe groenten als spinazie (per gram zo'n 0,8 mg chlorofyl), tarwegras (toch nog zo'n 5 mg) en moringa (de subtropische peperwortelboom, goed voor ongeveer 8 mg). Onze tip: ga rekenen en wissel spirulina en chlorella rustig met elkaar af. Wil je nog meer te weten komen over spirulina en chlorella? Check dan even onze andere blog.