Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!

Aambeien

Filteren
Merk
Prijs 1
Inhoud
Soort
Type
Geschikt vanaf
21 artikelen

Aambeien

Op deze pagina vind je zelfzorggeneesmiddelen voor de behandeling van inwendige en uitwendige aambeien, en natuurlijke middelen ter verzorging van de huid rondom de anus. Het zelfzorggeneesmiddel Sperti, internationaal bekend als Preparation Hen verkrijgbaar in de vorm van zalf en zetpillen, bevat als werkzame bestanddelen een speciaal gistextract en haaienlevertraan. Het geneesmiddel Theranal heeft als werkzame bestanddelen zinkoxide en bismuthsubnitraat. EpiAnal bevat de pijnstillende stof polidocanol. De Aambeienzalf van Dr. Swaab bevat zinkoxide.

Aambeien gaan normaliter vanzelf weer over. Bovenstaande middelen werken vooral symptomatisch: ze werken jeukstillend en verzachten de pijn. De middelen zijn niet bedoeld voor de behandeling van bloedende aambeien. Neem bij bloedende aambeien altijd contact op met je huisarts.

De natuurlijke verzorgingsproducten bevatten plantenextracten als Hamamelis (hazelaar), Aloë barbadensis (aloë vera) en Aesculus (paardenkastanje). Bekende middelen zijn Curanol, HemoClin, A. Vogel'sHamameliszalfen de Anaalzalf van Golden Naturals.

Voorkomen is beter dan genezen. Dit is wat je kunt doen om herhaling te helpen voorkomen.Meer lezen...

Tips

Aambeien (hemorroïden) zijn uitstulpingen van de bloedvaten in de anus, veroorzaakt door een verzwakte vaatwand en verergerd door bijvoorbeeld overgewicht, verstopping, een zittend beroep of juist langdurig staan. Ook zwangerschap en bevalling gaan door de verhoogde druk vaak gepaard met aambeien. Zelfs een periode van hevig hoesten kan aambeien veroorzaken.

Uit bovenstaande lijstje van mogelijke oorzaken blijkt wel dat geheel voorkomen niet mogelijk is. Maar er zijn wel dingen die je kunt doen om de kans op aambeien, en de hevigheid van de klachten, zoveel mogelijk te verminderen.

Is er sprake van verstopping of een moeizame stoelgang? Pak dit dan aan met meer lichaamsbeweging, een vezelrijke voeding, het drinken van meer water en eventueel ondersteuning met zelfzorggeneesmiddelen als Dulcolax.

Fruit heeft als voordeel dat het vocht, vezels en vitamines levert. Vitamine C is bijvoorbeeld belangrijk voor de vorming van collageen en dat collageen is nodig voor stevige, soepele aderen. Druiven bevatten bovendien polyfenolen als OPC (oligomere proanthocyanidinen) die eveneens een positieve invloed hebben op de bloedvaten. Overweeg om elke dag te beginnen met een fruitontbijt (uitsluitend vruchten met eventueel wat yoghurt erbij voor de heilzame darmbacteriën).

Voorkom langdurig staan en langdurig zitten. Blijf dagelijks in beweging en zorg daarbij voor goede strek- en draaioefeningen zoals calisthenics of yoga, zodat ook je darmen meebewegen. Zelfs ademhalingsoefeningen kunnen wat dat betreft helpen.

Drink dagelijks tussen de anderhalve en twee liter water per dag, zoveel mogelijk tussen de maaltijden door.