Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!

Maag & Darm

De middelen op deze pagina zijn werkzaam in de maag of de darmen. Zo zijn er de bekende zelfzorggeneesmiddelen Rennie, Gaviscon en Maalox (bij brandend maagzuur), Imodium (bij diarree) en Dulcolax (bij een moeilijke stoelgang).

Je vindt hier ook een aantal voedingssupplementen waarvan de bestanddelen niet worden opgenomen in de bloedbaan, zoals bijvoorbeeld psylliumvezels en de van nature in de darm voorkomende probiotische bacteriestammen.

Eet gevarieerd, drink voldoende water en zorg voor regelmatige ontspanning en lichaamsbeweging. Neem bij ernstige of aanhoudende klachten contact op met je huisarts.

Lees meer
Filteren
Merk
Prijs 1
Inhoud
Soort
Smaak
Kleur
Doelgroep
Type
Geschikt vanaf
Opties
Serie
279 artikelen

Pre- en Probiotica

De term probiotica is inmiddels bij de meeste mensen bekend. Het gaat om de zogenaamde "gunstige bacteriën" die van nature in onze darmen voorkomen en via bepaalde voedingsmiddelen, zoals yoghurt en kwark, de darmen bereiken. De minder bekende term prebiotica heeft betrekking op vezels die als voedingsbodem dienen voor deze gunstige bacteriën. Bekende prebiotica zijn FOS (fructo-oligosacchariden) en inuline. Veel voedingssupplementen bevatten een combinatie van bacteriestammen en een prebioticum. Prebiotica komen van nature voor in vruchten, groente, bonen en volkoren graanproducten. Fruit levert het prebioticum pectine en granen de zogenaamde glucanen.

Vezels

Voedingsvezels, waartoe ook bepaalde slijmstoffen worden gerekend (mucines), hebben een positieve invloed op de stoelgang. Ze nemen water op en houden dit vast waardoor de darminhoud zacht blijft. Doordat ze opzwellen neemt het volume van de darminhoud toe waardoor het spierweefsel van de darmen mild wordt geprikkeld. En zoals al vermeld dienen sommige vezels ook als voedingsbodem voor gunstige bacteriën. Om al deze redenen dragen vezels bij aan de normale darmfunctie. En doordat ze ervoor zorgen dat suikers uit de voeding geleidelijk worden opgenomen, hebben ze ook een positieve invloed op de bloedglucosespiegel.

Vooral bijzonder zijn psylliumvezels (vlas) omdat deze maar liefst 20 keer hun eigen gewicht aan water kunnen opnemen. Deze vezels zijn uitstekend te gebruiken ter ondersteuning van een regelmatige stoelgang. De bekende Colon Clean formule bestaat uit een combinatie van psyllium en inuline.

Waarschuwing: het klinkt misschien wat tegenstrijdig maar bij ernstige verstopping is het af te raden om de boel te forceren met een hoge dosis vezels. Als er in de darm een obstructie is dan vormen die vezels daar een grote prop, waar uiteindelijk ook het water weer uit zal verdwijnen waardoor de zachte brei in een "kurk" verandert. Daardoor kan een zeer gevaarlijke situatie ontstaan. Gebruik dit soort vezels (als voedingssupplement) daarom enkel als milde ondersteuning en bouw de dosis geleidelijk op. Neem bij ernstige en aanhoudende verstopping contact op met je huisarts.