Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Wat doet melatonine bij het slapen?

Heb je vaak moeite om 's avonds in slaap te vallen? Lig je uren te piekeren voordat je je kan overgeven aan de nacht? Of word je veel te vroeg wakker? Blijf er niet mee rondlopen! Melatonine kan helpen om sneller in slaap te vallen. Voordat je start met het innemen van melatonine, moet je natuurlijk wel alle ins en outs weten. Wij vertellen je meer over wat melatonine is en wat het doet met je lichaam. Lees je mee?

Waarom slapen soms niet lukt

Heb jij last van slaapproblemen? Dan ben je zeker niet de enige. Eén op de drie Nederlanders geeft aan problemen te hebben met slapen. Ze komen vaak niet in slaap, worden 's nachts vaak wakker of worden veel eerder wakker dan de vogeltjes beginnen te fluiten. En sommige zijn zelfs al wakker voordat de hanen beginnen te kraaien. Vaak heeft dit te maken met drukte, stress of piekeren over problemen. Slaapproblemen kunnen ook ontstaan doordat je biologische klok in de war is, je last hebt van hormonen of een jetlag. Afijn, je kunt nu denken: "dat gaat vanzelf weer over". Alleen is je lichaam geen machine die 24/7 de kracht en energie heeft om door te gaan. Je lichaam heeft de rust nodig om alle indrukken te kunnen verwerken. Kortom, probeer je slaapproblemen aan te pakken.

Wat is melatonine?

Maar wat is dan melatonine? En wat voor invloed heeft melatonine op het slapengaan? Melatonine is een lichaamseigen hormoon. Dit hormoon wordt door een klier in de hersenen geproduceerd en speelt een belangrijke rol bij het reguleren van je biologische klok. Wanneer het donker wordt, neemt de aanmaak van melatonine toe. De stof vertelt je lichaam dat het tijd is om te gaan slapen. Hierdoor val je sneller in slaap. In de ochtend neemt de aanmaak van weer af, dit zorgt ervoor dat je weer wakker wordt.

Is het gebruik van melatonine veilig?

Let op! Veel mensen gaan er vanuit dat het gebruik van melatonine veilig is. Het is namelijk een product waar je geen recept voor nodig hebt en je eenvoudig shopt bij de drogist. Verkeerd gebruik van melatonine kan je biologische klok in de war schoppen. Raadpleeg daarom altijd een arts als je melatonine wilt gaan gebruiken. Het oude, vertrouwde merk Sleepzz heeft er goed over nagedacht. Zij bieden melatonine aan in 1 mg, 3 mg en 5 mg. Voor de kleintjes heb je Sleepzz Rust- en slaapsiroop.

Wanneer gebruik je melatonine?

Aan staren naar het plafond heb je niets. Je wilt gewoon je kussen raken en in slaap vallen als een roos. Melatonine gebruik je alleen wanneer jouw probleem voortkomt uit een ontregelde biologische klok. Dit kan komen doordat je bijvoorbeeld nachtdiensten werkt of je last hebt van een jetlag. Wanneer je onrustige nacht voortkomt uit een andere oorzaak, dan heeft het gebruik van melatonine geen nut. Dus heb je last van stress, lig je te piekeren of heb je het gewoon enorm druk? Lees dan onze tips, zodat je straks weer heerlijk kan slapen.

Controle over je slaapproblemen: de tips!

  • Drink niet teveel cafeïne (denk aan koffie of cafeïnehoudende dranken). Dit geeft je eerder een boost en houdt je juist wakker. Cafeïne wordt langzaam afgebroken, na 5 uur is nog de helft aan cafeïne in je lichaam aanwezig.
  • Zorg dat het donker is in je slaapkamer. Dit helpt bij het vrijkomen van melatonine. Kom maar op met die verduisterende gordijnen!
  • Drink geen alcohol als slaapmutsje. Het kan juist zorgen voor een onrustige nacht.
  • Geen telefoon en televisie in bed. Lekker old skool een boek lezen zal je helpen ontspannen.
  • Een intensieve workout voor je gaat slapen is niet echt handig. Hiermee bedoelen we natuurlijk niet de liefde bedrijven, maar een workout in de sportschool. In plaats daarvan kun je een avondwandeling maken, yoga of meditatieoefeningen doen.

Helpt melatonine bij het doorslapen?

Nee, melatonine helpt bij het sneller in slaap vallen, maar niet bij het doorslapen. Dus word je vaak wakker midden in de nacht? Dan helpt melatonine niet. Kom je 's avonds niet makkelijk in slaap? Word je 's nachts meerdere keren wakker? Dan zijn wel andere supplementen verkrijgbaar die kunnen bijdragen aan een goede nachtrust. Bekijk ze hier.

Welke dosering moet ik nemen?

Elk lichaam is anders en elk lichaam reageert anders op melatonine. Je huisarts kan onderzoeken op welk tijdstip je melatonine moet innemen. Hierbij wordt er gekeken in welke hoeveelheid melatonine wordt aangemaakt door het eigen lichaam. Daarnaast kan de huisarts aan de hand van een speekseltest onderzoeken wat de juiste dosering is voor jou. Dit lijkt misschien een beetje overdreven, maar een te lage dosering heeft geen effect en een te hoge dosering zorgt voor een verstoring van je biologische klok.

Ben je even bij de huisarts langs geweest of weet je al wat de juiste dosering voor jou is? Dan vind je hier jouw match!.