Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!

Etherische olie

Etherische olie bestaat uit de vluchtige geurstoffen uit bloemen, zaden, naalden, wortels en andere delen van planten en bomen. Afhankelijk van de soort, hebben ze een verfrissende, ontspannende of juist stimulerende werking. Bekende etherische oliën zijn gemaakt van lavendel, rozemarijn, den, pepermunt, kamille, eucalyptus, tea tree en, om muggen op een afstand te houden, citronella. Ze zijn puur te gebruiken in bijvoorbeeld een aromalamp, diffuser of op een aromasteentje, maar kunnen ook worden gemengd door een basisolie (bijvoorbeeld amandelolie) voor massage en huidverzorging. De oliën zitten tevens verwerkt in wierook en room sprays. Op deze pagina vind je de individuele oliën en de mengsels van o.a. Volatile, Chi,Jacob Hooy en Weleda. Het gebruik van etherische oliën heeft een lange geschiedenis, zoals wel blijkt uit de betekenis van de gerelateerde woorden parfum en wierook.

Lees meer
Filteren
Merk
Prijs 1
Inhoud
Soort
Smaak
Kleur
Geur
Type
Huidtype
Serie
2280 artikelen

Parfum en wierook

Het Latijnse fumus betekent rook of stoom. Het woord parfum is afgeleid van perfumare, wat "oproken" betekent, de tradtionele manier om geur te verspreiden in de oudheid. Het moderne woord parfum heeft meestal betrekking op een mix van etherische oliën, vaak (maar niet altijd) gecombineerd met alcohol en synthetische geurstoffen.

Wierook heeft een soortgelijke betekenis. De lettergreep "wie" betekende heilig, zoals in de woorden wijwater (geheiligd water) en het Duitse Weihnachten (kerstmis). De letterlijke betekenis van wierook is daarom heilige rook.

Etherisch (afgeleid van het Griekse aether) betekent vluchtig. Het woord aroma is eveneens afgeleid van het Grieks en betekende oorspronkelijk simpelweg specerij. In het Engels worden dit soort oliën essential oil genoemd, waarmee wordt bedoeld dat ze de geurende essentie van een kruid bevatten.

Waarschuwingen

Etherische oliën kunnen in pure, onverdunde vorm de huid irriteren. Voor toepassing op het lichaam dien je ze daarom altijd te vermengen, bijvoorbeeld met een basisolie.

Wees spaarzaam. Meestal zijn 2 a 3 druppels per toepassing ruim voldoende.

Niet toepassen in de buurt van baby's en jonge kinderen, tenzij het om een product gaat dat speciaal voor baby's is ontwikkeld (bijvoorbeeld de Baby Buikjesolieen de Squitos mugwerende stickers).

Inwendig gebruik wordt afgeraden. Onder andere omdat de oliën de mond en keel kunnen irriteren.

Kies altijd voor natuurlijke varianten. Synthetische parfums kunnen de gezondheid nadelig beïnvloeden.

Wees tijdens het gebruik voorzichtig dat het niet in de ogen of slijmvliezen komt.