Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

De pollenkalender, van welke grassen, bomen of planten heb jij last?

Een verstopte neus, niesbuien, tranende ogen, een benauwd gevoel en vermoeidheid. Misschien ben jij wel één van de vele Nederlanders die jaarlijks met hooikoorts te maken krijgen. De periode waarin je last hebt van hooikoorts is net zoals de klachten die je ervaart afhankelijk van de bloeiperiode van de grassen, bomen en planten waarvoor je allergisch bent. Zoals je misschien wel weet begint het hooikoortsseizoen vaak aan het einde van de winter, in februari. Aan het einde van de zomer is het merendeel van de grassen, bomen en planten uitgebloeid. De piek van het hooikoortsseizoen en de bijbehorende klachten vindt meestal plaats in de maanden mei en juni. Ben jij benieuwd van welke grassen, bomen en planten jij last hebt én hoe je hiermee omgaat? Lees dan zeker verder!

Pollen

Grassen, planten en bomen laten pollen/stuifmeel los om zich voort te planten. Dit voortplanten vindt plaats wanneer ze in bloei staan. Vandaar dat de piek van het hooikoortsseizoen plaatsvindt in de lente. Misschien heb je jezelf weleens afgevraagd welke pollen er nou precies voor zorgen dat jij de komende maanden weer een berg tissues en neusspray mag aanschaffen. Vandaar dat wij de meest beruchte pollenverspreiders voor jou op een rijtje zetten.

Grassen en bomen

Grassen zijn waarschijnlijk de beruchtste verspreider van pollen. Deze grassen bloeien meestal van mei tot en met juli. Dit is bovendien de periode waarin de piek van het hooikoortsseizoen plaatsvindt. Wereldwijd zijn er zo’n 10.000 verschillende grassen, waarvan je er ruim 100 in Nederland vindt. Van deze grassen kunnen er ongeveer 29 hooikoortsklachten veroorzaken!

Net zoals bij grassen, zijn er een aantal beruchte boomsoorten die jou een loopneus bezorgen. Veelvoorkomende bomen als de berk, hazelaar en els beginnen waarschijnlijk eerder dan je denkt met bloeien. De berk en Hazelaar beginnen beiden vaak eind februari al te bloeien. Als je voor februari al last hebt van de bekende hooikoortsverschijnselen, is de els misschien wel de boosdoener. Deze kan namelijk al in januari in bloei staan! Het pollenseizoen wordt grofweg van februari tot en met mei gedomineerd door de bomen. Vanaf mei tot en met september is het de beurt aan de grassoorten. Helaas is het vaak lastig om erachter te komen van welke pollen je op een bepaald moment hooikoortsklachten ervaart. Het is daarom handig om te kijken wanneer welke pollenverspreiders in bloei staan.

Planten

Aangezien je de beruchte grassen en planten overal in Nederland tegenkomst, is er geen ontkomen aan. Je tuin kan je alleen wel degelijk ‘hooikoorts-proof’ maken. Als je een lekker onderhoudsvrije tuin hebt, hoef je je in principe alleen bezig te houden met het wieden van onkruid tussen de tegels. Als je nou een ontzettend kleurrijke tuin hebt, kan je deze meestal gewoon zo laten. Over het algemeen geldt namelijk: hoe kleuriger de bloem, hoe kleiner de kans op hooikoorts. Kleurrijke bloemen trekken namelijk insecten aan die het stuifmeel verspreiden. Mocht je trouwens nog inspiratie zoeken voor jouw droomtuin, dan is een vijver misschien het overwegen waard. Waterplanten veroorzaken namelijk amper hooikoortsklachten!

De pollen ontwijken

Natuurlijk is het ontzettend moeilijk om de pollen te ontwijken, in de zomer wil je immers lekker naar buiten en van de zon genieten! Aangezien wij allemaal inmiddels bekend zijn met het begrip ‘quarantaine’, is het toch echt aan te raden om binnen te blijven op de dagen waarop het hooikoortsseizoen piekt. Probeer je ramen gesloten te houden, zeker in de loop van de ochtend en op het einde van de namiddag. Dan zijn de pollenconcentraties namelijk het hoogst. Naast het feit dat bijna iedereen vrolijk wordt van een schoon huis, is het extra belangrijk om tijdens het pollenseizoen regelmatig te stofzuigen en stof met een nat doekje te verwijderen. Om je nachtrust niet te laten verstoren door een niesbui, is het ontzettend handig om allergeendichte hoezen om je matras, dekbed en kussen te doen. Voordat je ’s avonds trouwens je bed induikt, is het verstandig om je gezicht met koud water af te spoelen om pollen en stof te verwijderen. Ook bij hooikoortsklachten speelt het immuunsysteem trouwens een belangrijke rol. Met vitamines en mineralen kan je het immuunsysteem stimuleren. Kortom: zorg ervoor dat je de pollen buiten de deur houdt en vergeet bovendien zeker je immuunsysteem niet!

Goed, je weet nu wat meer over de pollenkalender en over de oorzaken van hooikoortsverschijnselen. Heb je nog vragen? Vraag dan een persoonlijk advies aan onze drogisten via drogist@koopjesdrogisterij.nl.

Terug naar het overzicht