Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Met deze tips kom je het pollenseizoen door!

Heb jij al wekenlast lang van een verstopte neus? Niezen zodra je buiten bent. Rode ogen of zelfs tranende ogen? Het eerste wat je dan denkt: 'ik ben verkouden'… Maar houdt het langer dan drie weken aan, dan heb je dikke kans dat je te maken hebt met hooikoorts.

Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel dat komt van bloeiende bomen, planten en grassen.

1 op de 4 personen heeft last van hooikoorts. En die last varieert van zeer licht tot het hele pollenseizoen verkouden zijn. De eerste symptomen van hooikoorts zijn vaak te zien bij kinderen tussen 7 en 15 jaar.. Maar ja.. dat is een gemiddelde. Dus het kan net zo goed voorkomen dat je pas rond je 25e of je 35e last krijgt. Twijfel je of je hooikoorts hebt? Dan kun je het beste langs de huisarts gaan voor een allergietest.

Wat doet de allergie met je lichaam?

Niezen of zelfs aanhoudende niesbuien, verstopte neus, rode ogen of zelfs prikkende of tranende ogen.. het zijn typische hooikoortsreacties. Je lichaam reageert allergisch op pollen (stuifmeel) van bloeiende grassen, planten en bomen en maakt de stof histamine aan. En dit vervelende stofje zorgt er dus voor dat jij last krijgt van de welbekende hooikoorts symptomen.

Ben je ziek?

Hoe vervelend hooikoorts ook is, het heeft geen ernstige invloed op je gezondheid! Gelukkig maar! En ook wel weer een beetje jammer natuurlijk dat je jouw allergie niet op maandagochtend als 'ziek' kan inzetten als je bed nog zo warm en de werkweek nog zo lang is. Je zou je natuurlijk kunnen beroepen op esthetiek omdat jij vindt dat rode tranende jeukende ogen echt niet mooi zijn. Is ook zo, wij begrijpen dat. Kom dan maar bij ons uithuilen, krijg je als troost korting op je waterproof mascara. Kun je daarna gewoon naar het werk of naar school.

Hoe voorkom je klachten?

Slecht nieuws….je kunt een hooikoorts aanval niet voorkomen. Het goede nieuws: je kunt klachten wel helpen te verminderen. Preventieve maatregelen dus! Door op tijd te beginnen met ondersteunende middelen kun je een grote aanval voorkomen. Tegenwoordige heb je een handige pollen-app of website die jou vertelt welke pollen er actief zijn en op welke locatie. Ideaal!

Tips

Zodra het stuifmeel uit de lucht is verdwenen, verdwijnen jouw klachten ook weer als sneeuw voor de zon. Tijdens de pollenperiode kun je van alles doen om je klachten te verminderen:

  • Vermijd contact met stuifmeel en andere grassen waar je allergisch voor bent.
  • Houdt je neusslijmvlies vochtig, dit kan met behulp van allerlei neussprays. En spray dat tegen je neusvleugel en niet tegen het neusschot! Dus spray met je linkerhand in je rechter neusgat en met je rechterhand in je linker neusgat.
  • Op warme en winderige dagen vliegen de pollen als een malle door de lucht! Houd ramen en deuren dan gesloten.
  • Horren werken niet alleen goed tegen insecten maar houden ook die vervelende pollen buiten de deur!
  • Draag een zonnebril. Daarmee bescherm je jouw ogen tegen de pollen.
  • Blijf op de hoogte van het hooikoorts weerbericht via apps en websites.
  • Kleding en beddengoed vangen pollen op, droog je wasgoed liever niet buiten wanneer je last hebt van hooikoorts.